niedziela, 19 kwietnia 2015

Fit brownie

Macie ochotę na coś słodkiego, ale równocześnie dbacie o swoją linię? Mam dla Was propozycję na mała przyjemność, po której nie powinniście mieć jakichkolwiek wyrzutów sumienia. W mojej rodzinie stanowi ono prawdziwy hit i nikt nie chciał mi uwierzyć z jakich składników zostało ono wykonane. Podstawą jest kasza jaglana, a poza tym nie ma w nim ani grama cukru, ani mąki.



Poniżej podaję listę składników:
- ¾ szklanki kaszy jaglanej,
- ½ szklanki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 3 łyżki miodu,
- ½ szklanki orzechów,
- ½ szklanki ciętych migdałów,
- 180 gram powideł.

Sposób wykonania:

Gotujemy kaszę w 1,5 szklanki osolonej wody do momentu aż wchłonie całą wodę. Następnie odstawiamy kaszę, żeby przestygła. Dodajemy do niej 3 żółtka i kolejno kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia, miód, olej kokosowy oraz powidła. Całość miksujemy na gładką masę. Następnie dosypujemy migdały i orzechy, całość mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z pozostałych białek i dodajemy ją delikatnie do pozostałej masy i mieszamy. Wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (silikonowa forma nie wymaga papieru) i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.



5 komentarzy:

  1. jakie powidła będą najlepsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście używam powideł węgierkowych z firmy Łowicz, ale myślę, że każde inne też się sprawdzą:)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowalam, ale z nich idzie cala slodycz wiec nie polecam;)

      Usuń