niedziela, 17 maja 2015

NANA ICE CREAM

Lato zbliża się wielkimi krokami, na niebie coraz częściej pojawia się słoneczko, a temperatura przyjemnie wzrasta. Coraz częściej będziemy szukać czegoś słodkiego i orzeźwiającego dla ochłody dlatego zamiast wydawać pieniądze na zgubne dla naszej sylwetki bomby kaloryczne w postaci lodów chciałabym Wam zaproponować bardzo łatwy i zdrowy przepis na domowe lody. Można je jeść bez jakiegokolwiek  poczucia winy:) jedyne czego będziecie potrzebować to 4 dojrzałe banany, ¼ kubka mleka  i ewentualne dodatki w postaci orzechów, bakalii, kakao lub owoców.
Bardzo ważne, aby do wykonania lodów użyć bardzo dojrzałych bananów, gdyż są one najsłodsze. Należy je obrać, pokroić w plasterki i wstawić  do zamrażarki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie umieść mrożone kawałki bananów w robocie kuchennym (możesz zostawić je na około 10 minut przed rozpoczęciem miksowania, aby ułatwić robotowi kuchennemu zadanie). Dodaj mleko, a następnie zmiksuj banany, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji (zwykle trwa to od 8-10 minut). Być może trzeba będzie wyłączać robot co minutę tak aby ten nie przegrzał się. Kiedy uzyskacie już pożądaną konsystencję ogranicza was tylko wyobraźnia. Jeśli mają to być lody truskawkowe dodajcie ok.4 truskawek, jeśli waszym ulubionym owocem jest ananas dodajcie go do lodów.  Ja osobiście przepadam za dodatkami w postaci kakao oraz daktyli lub jeśli mam ochotę na lody waniliowe dodaje łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Całość posypuję orzechami włoskimi oraz migdałami. Smacznego:)

1 komentarz: