Zapewne każdy z Was ma swoje ulubione
produkty, przyprawy bez których nie wyobraża sobie swojej diety. Dzisiaj
postanowiłam podzielić się z Wami listą produktów, które stanowią bazę mojego sposobu odżywiania.
1. PŁATKI OWSIANE
Na pierwszym miejscu bez cienia
wątpliwości znajdują się płatki owsiane jako cenne źródło białka. Co ważne nie
te błyskawiczne, ani górskie tylko zwykłe, nieprzetworzone. Zawarty w nich
owies posiada więcej rozpuszczalnego błonnika niż inne ziarna przez co
zaspokaja nasz głód na dłużej. Osobiście preferuję płatki owsiane w postaci
owsianki lub jako dodatek do jogurtu, ale stanowią także świetną alternatywę
dla wysokokalorycznej panierki w postaci bułki tartej smażonej na głębokim
oleju.
2. ORZECHY
Orzechy, takie jak włoskie, pekan,
nerkowca, macadamia, migdały, pistacje są pełne błonnika, białka oraz wielu
witamin i minerałów. Warto zauważyć, że orzechy zawierają sporą ilość kwasów
tłuszczonych omega-3 i przeciwutleniaczy. Pomagają one zapobiegać chorobom
serca i utrzymać zdrowy poziom cukru we krwi i cholesterolu. Mała garść
orzechów stanowi świetną przekąskę w ciągu dnia, a także może powstrzymać
apetyt na mniej zdrową żywność. Możemy jeść je same lub wykorzystać jako
dodatek do płatków owsianych i jogurtu.
3. SUSZONE OWOCE
Jeśli masz ochotę na słodycze sięgnij po
suszone owoce. Zwłaszcza teraz na wiosnę, kiedy brakuje nam witamin i
minerałów. To prawda, że maja sporo kalorii, ale i tak o połowę mniej niż
ciastko czy czipsy. Suszone owoce pomogą nam odzyskać kondycję fizyczną i
umysłową.
4. PESTKI
Nasiona są cennym źródłem błonnika, białka,
witamin i minerałów. Sezam, słonecznik i dynia stanowią wspaniałe przekąski lub
możemy je dodać do płatków śniadaniowych, jogurtu czy sałatki.
5. CYNAMON
Cynamon nadaje smak żywności bez
dodawania tłuszczu soli i cukru, a także wykazano, że przyczynia się on do
obniżenia poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą. W sklepach mamy do
czynienia z cynamonem chińskim jednak najwyższej jakości przyprawę uzyskuje się
z kory cynamonowca cejlońskiego. Podstawowa różnica miedzy obiema odmianami
polega na zawartości kumaryny. Znacznie więcej tego składnika rozrzedzającego krew
zawiera cynamon chiński, nazywany także casją, dlatego należy go stosować z
umiarem w porównaniu z prawdziwym cynamonem cejlońskim. Ponadto cynamon
cejloński ma bardziej intensywny, lekko korzenny aromat, a jego smak jest
bardziej słodki, porównując z cynamonem chińskim, który pozostawia w ustach
gorzki smak.
6. ŁOSOŚ
Posiada wysoką zawartość rozsławionych
kwasów tłuszczowych Omega-3, które chronią nasze serce, układ krążenia i
skutecznie likwidują stany zapalne, takie jak reumatyzm. Łosoś ma wspaniałe
soczyste mięso o charakterystycznym, wyraźnym smaku. Osobiście przyrządzam go
na patelni grillowej z dodatkiem oliwy lub w wersji wędzonej jako dodatek do
kanapek. Koniecznie powinien być skropiony sokiem z cytryny, aby nadać mu
wyraźniejszy smak. Nie zapominajmy jednak, że łosoś jest tłustą rybą morską,
zatem jego kaloryczność znajduje się na dość wysokim poziomie i należy spożywać
go z umiarem.
7. CZARNY RYŻ
Uwielbiam go za łagodny, orzechowy smak. Jest on zdrowszą alternatywą dla białego ryżu (zawiera znacznie mniej cukru i sodu, a znacznie więcej witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza i cynku). Gotuje się go dość długo, gdyż aż 40 minut, ale jest wart zachodu. Przyrządzam go z grillowanymi warzywami oraz łososiem.
8. WARZYWA
W tym miejscu chyba nie muszę nikogo
przekonywać do jedzenia warzyw. Wspomnę tylko, że dziennie powinniśmy spożywać
przynajmniej 5 porcji warzyw. Możemy je jeść do woli bez obaw o naszą sylwetkę.
9. JOGURTY
Ze względu na dużą zawartość wapnia
wzmacnia kości, jest łatwo przyswajalny, korzystnie wpływa na florę bakteryjną
naszego przewodu pokarmowego. Może być spożywany sam lub jako dodatek do zup,
sałatek, deserów. Poprawia stan naszej skóry, a na dodatek dostępny jest przez
cały rok. Zaleca się spożywać co najmniej raz dziennie porcję jogurtu
naturalnego zmieszanego ze zbożami. Ma to związek z jego wpływem na florę
jelitową. Pamiętajmy jednak, aby wybierać jogurty naturalne, gdyż te smakowe
zawierają dużą ilość cukru, a owoce znajdują się w nich w ilości śladowej.
Jeżeli mamy ochotę możemy posłodzić jogurt łyżeczką miodu.
10. KAWA
Niektórzy naukowcy dowodzą jej
szkodliwego działania na nasze zdrowie, osobiście jednak uważam, iż pita w
odpowiednich ilościach może korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Wykazano, iż
picie do 3 filiżanek dziennie może mieć dobroczynny wpływ. Wiem, że to może nie
jest najlepszy zwyczaj, ale ja właśnie od niej zaczynam dzień i stanowi to mój
rytuał. Poniżej kilka zalet płynących z picia kawy:
- udowodniono, że regularne picia kawy
ma działanie pobudzające, sprawia, że mamy więcej chęci do działania,
- kawa poprawia nastrój oraz zmniejsza bóle
głowy, stąd zawartość kofeiny w wielu preparatach o działaniu przeciwbólowym,
- kofeina pomaga zredukować ból mięśni
podczas ćwiczeń, co sprawia, że jesteśmy w stanie wykonywać je dłużej i
bardziej efektywnie,
- pozostałe korzyści to m.in. zmniejsza
ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych, zachorowania na chorobę Parkinsona,
obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz