sobota, 28 marca 2015

Chleb inny niż wszystkie

Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mój chleb bez którego nie wyobrażam sobie mojej diety. Hit w naszej rodzinie, posmakował nawet tacie, który jest tradycjonalistą i do wszystkich nowości podchodzi z podejrzliwością. Babcia nadal nie daje się przekonać, że chleb można upiec bez mąki i drożdży. Dziś chleb powędrował do sąsiadów i pewnie jutro będą pytać o przepis. Polecam wszystkim to wspaniałe pieczywo do wszystkiego: dżemów, wędlin, ryb. I pamiętajcie ten chleb to samo zdrowie, a że jest bardzo prosty w przygotowaniu z pewności uda się nawet początkującym!



Keksówka o wymiarach dolne 7,5 x 17 cm, górne 12 x 21 cm:
    • 135 gr. łuskanych ziaren słonecznika
    • 90 gr. siemienia lnianego
    • 65 gr. orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
    • 145 gr. otrębów pszennych
    • 4 łyżki nasion babki płesznika
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka miodu
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 350 ml wody






  1. W miseczce wymieszać suche składniki, w drugim naczyniu połączyć wodę, olej i miód.
  2. Wymieszać wszystkie składniki i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem.
  3. Zostawić w foremce na minimum 2 godziny, można pozostawić na całą noc.
  4. Piec w temp. 175 st. przez 20 min, ostrożnie wyciągnąć z foremki i piec na blaszce jeszcze około 30-40 min.Chleb jest gotowy, kiedy stukając w jego spód słychać głuchy odgłos.
  5. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku do pięciu dni. Można mrozić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz