sobota, 11 kwietnia 2015

Śniadanie mistrzów

Czy znacie lepszy sposób na rozpoczęcie dnia niż śniadanie mistrzów w postaci owsianki, która dostarczy Wam paliwa na cały dzień? Osobiście nie wyobrażam sobie innej opcji i mimo, że jestem jej zwolenniczką od paru lat, jak do tej pory wciąż nie zdążyła mi się znudzić i wątpię aby kiedykolwiek miało to nastąpić. Jej niewątpliwą zaletą jest to, iż możemy ją tworzyć według własnego upodobania i za każdym razem może być inna. Poniżej chciałabym przedstawić swoją ulubioną wersję z malinową konfiturą domowej roboty, orzechami i płatkami migdałowymi. Do tego kubek kawy i nic nie jest mi straszne.


Składniki:

  • 1/4 szklanki płatków owsianych zwykłych,
  • szklanka mleka/wody (wg upodobania),
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie cukru, syropu klonowego, karmelu, masła orzechowego, ksylitolu),
  • łyżeczka konfitury malinowej,
  • łyżka orzechów włoskich,
  • łyżka płatków migdałowych,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli.
Dzięki powyższym proporcjom owsianka jest dokładnie taka jaką lubię, czyli kremowa i nie za rzadka.

Przygotowanie:
  1. Do małego rondelka wlewamy mleko, wsypujemy płatki, dodajemy cynamon, szczyptę soli i całość gotujemy na małym ogniu, aż płatki wchłoną większość mleka (zajmuje to około 8-10 minut).
  2. W międzyczasie na patelni podprażamy orzechy i migdały, aż się zrumienią na złocisty kolor.
  3. Całość owsianki przekładamy do ulubionej miseczki, a na wierzch rozkładamy konfiturę malinową, posypujemy orzechami oraz płatkami migdałowymi. Do dekoracji możemy użyć listka bazylii lub mięty.

Dodatki do owsianki (opcjonalnie, do wyboru):
  • bakalie: suszone morele, figi, śliwki, żurawina, rodzynki, goja, jagody peruwiańskie
  • pestki: słonecznika, dyni
  • świeże owoce: maliny, borówka, jagody, truskawki, banany, jabłka, wiśnie,
  • 1-2 kostki czekolady (starte na tarce o grubych oczkach), kakao do posypania.

SMACZNEGO:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz