Czy znacie lepszy sposób
na rozpoczęcie dnia niż śniadanie mistrzów w postaci owsianki, która dostarczy
Wam paliwa na cały dzień? Osobiście nie wyobrażam sobie innej opcji i mimo, że
jestem jej zwolenniczką od paru lat, jak do tej pory wciąż nie zdążyła mi się
znudzić i wątpię aby kiedykolwiek miało to nastąpić. Jej niewątpliwą zaletą
jest to, iż możemy ją tworzyć według własnego upodobania i za każdym razem może
być inna. Poniżej chciałabym przedstawić swoją ulubioną wersję z malinową
konfiturą domowej roboty, orzechami i płatkami migdałowymi. Do tego kubek kawy
i nic nie jest mi straszne.
Składniki:
- 1/4 szklanki płatków owsianych zwykłych,
- szklanka mleka/wody (wg upodobania),
- łyżeczka miodu (opcjonalnie cukru, syropu
klonowego, karmelu, masła orzechowego, ksylitolu),
- łyżeczka konfitury malinowej,
- łyżka orzechów włoskich,
- łyżka płatków migdałowych,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli.
Dzięki powyższym proporcjom owsianka jest dokładnie
taka jaką lubię, czyli kremowa i nie za rzadka.
Przygotowanie:
- Do małego rondelka wlewamy mleko, wsypujemy
płatki, dodajemy cynamon, szczyptę soli i całość gotujemy na małym ogniu,
aż płatki wchłoną większość mleka (zajmuje to około 8-10 minut).
- W międzyczasie na patelni podprażamy orzechy i
migdały, aż się zrumienią na złocisty kolor.
- Całość owsianki przekładamy do ulubionej
miseczki, a na wierzch rozkładamy konfiturę malinową, posypujemy orzechami
oraz płatkami migdałowymi. Do dekoracji możemy użyć listka bazylii lub
mięty.
Dodatki do owsianki (opcjonalnie, do wyboru):
- bakalie: suszone morele, figi, śliwki, żurawina,
rodzynki, goja, jagody peruwiańskie
- pestki: słonecznika, dyni
- świeże owoce: maliny, borówka, jagody, truskawki,
banany, jabłka, wiśnie,
- 1-2 kostki czekolady (starte na tarce o grubych
oczkach), kakao do posypania.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz