niedziela, 26 kwietnia 2015

Jabłecznik, czyli coś słodkiego i zdrowego:)

Jak to zazwyczaj bywa w niedziele, cały dzień chodzi za mną coś słodkiego, a jako, że u mnie w domu zawsze znajdzie się kaszę jaglaną postanowiłam wykorzystać ją ponownie do przygotowania zdrowego deseru. Moja propozycja na dzisiaj to zdrowy i dietetyczny jabłecznik.



Składniki:
  • 300 gr.kaszy jaglanej,
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek,
  • 1 lyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • rodzynki, migdały, orzechy, żurawina wg.uznania,
  • szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać jabłka, sparzone wcześniej rodzynki, cynamon, cukier waniliowy, miód,sól i kaszę (niegotowaną, jedynie sparzoną wrzątkiem). Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli forma jest silikonowa nie ma takiej konieczności).
Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 90 minut. Jeśli ciasto będzie się nadmiernie rumienić przykryć papierem do pieczenia.
Zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia. Kroić zimne, inaczej rozpadnie się przy wyciąganiu. Za każdym razem przed podaniem podgrzewać w mikrofali, gdyż najsmaczniejsze jest na ciepło:)

Jabłecznik można podawać z jogurtem, bitą śietaną, ale także z lodami (niestety wtedy nie jest juz tak niskokaloryczne;)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz