Składniki:
- 300 gr.kaszy jaglanej,
- 1,5 kg kwaśnych jabłek,
- 1 lyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 szklanki miodu,
- rodzynki, migdały, orzechy, żurawina wg.uznania,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać jabłka, sparzone wcześniej rodzynki, cynamon, cukier waniliowy, miód,sól i kaszę (niegotowaną, jedynie sparzoną wrzątkiem). Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli forma jest silikonowa nie ma takiej konieczności).
Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 90 minut. Jeśli ciasto będzie się nadmiernie rumienić przykryć papierem do pieczenia.
Zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia. Kroić zimne, inaczej rozpadnie się przy wyciąganiu. Za każdym razem przed podaniem podgrzewać w mikrofali, gdyż najsmaczniejsze jest na ciepło:)
Jabłecznik można podawać z jogurtem, bitą śietaną, ale także z lodami (niestety wtedy nie jest juz tak niskokaloryczne;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz