Składniki na około 12
ciasteczek (babeczek):
·
2 bardzo dojrzałe banany,
·
½ jabłka,
·
2 szklanki płatków owsianych (szklanka
250 ml),
·
3 – 4 łyżki miodu,
·
garść słonecznika,
·
garść orzechów włoskich,
·
garść żurawiny, dyni, migdałów (osobiści
preferuję migdały pocięte w słupki)
·
1 łyżeczka cynamonu,
·
1 łyżeczka wanilii,
·
1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
1.
Banany rozgniatamy dokładnie widelcem,
jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach (skrapiamy sokiem z cytryny).
2.
Dosypujemy płatki owsiane, dodajemy miód
(próbujemy czy ciasteczka będą dla nas wystarczająco słodkie, jeśli nie to
dodajemy więcej według naszego uznania).
3.
Dodajemy pestki dyni, słonecznika,
posiekane orzechy, migdały, żurawinę oraz cynamon i wanilię. Wszystko dokładnie
mieszamy i wkładamy do foremek na muffinki.
4.
Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min.,
musimy sprawdzać czy nie są już gotowe, jeśli brzegi są brązowe to możemy
wyciągać. Następnie czekamy aż przestygną (w innym wypadku rozsypią się przy
wyciągamy z foremek) i wstawiamy do góry nogami na kolejne 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz