Od dłuższego czasu na śniadanie na moim stole stale gości owsianka.
Postanowiłam jednak urozmaicić moje menu pozostając jednak wierna płatkom
owsianym, ale w troszkę innej postaci. Miało być smacznie, zdrowo i szybko więc
mój wybór padł na granole. Jest to mieszanina płatków, orzechów i bakalii.
Możemy ja komponować według własnych upodobań i podawać z mlekiem lub jogurtem.
Dzięki przypiekaniu w piekarniku jest przyjemnie chrupiąca i słodziutka.
Stanowi doskonały sposób na porządną dawkę energii z samego rana. Poniżej
przedstawiam moją ulubioną wersję granoli.
fot.by Anna Grochalska |
Składniki:
300 g płatków
owsianych
1/2 szklanki siemienia lnianego ( 1 szklanka
=250 ml)
1/2 szklanki
migdałów
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki żurawiny
1/2 szklanki słonecznika
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
- Orzechy, pestki i płatki owsiane dokładnie wymieszać dodając miód, wanilię i cynamon. Można pokusić się o inne przyprawy, to zależy jakich smaków oczekujemy.
- Kiedy orzechy i płatki będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec przez 20 - 30 minut, w tym czasie trzy razy wszystko przemieszać, aby wszystkie składniki przyrumieniły się równomiernie. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekać, aż całość przestygnie, a następnie dodać suszone owoce i wymieszać.
- Granole przełożyć do dużego słoika. Ostrzegam, ze jest uzależniająca i znika w ekspresowym tempie.
- Można podawać z jogurtem , owocami lub z mlekiem.
fot.by Anna Grochalska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz