poniedziałek, 30 marca 2015

Domowa granola

Od dłuższego czasu na śniadanie na moim stole stale gości owsianka. Postanowiłam jednak urozmaicić moje menu pozostając jednak wierna płatkom owsianym, ale w troszkę innej postaci. Miało być smacznie, zdrowo i szybko więc mój wybór padł na granole. Jest to mieszanina płatków, orzechów i bakalii. Możemy ja komponować według własnych upodobań i podawać z mlekiem lub jogurtem. Dzięki przypiekaniu w piekarniku jest przyjemnie chrupiąca i słodziutka. Stanowi doskonały sposób na porządną dawkę energii z samego rana. Poniżej przedstawiam moją ulubioną wersję granoli.

fot.by Anna Grochalska

Składniki:

300 g płatków owsianych 
 1/2 szklanki siemienia lnianego ( 1 szklanka =250 ml)
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki żurawiny
1/2 szklanki słonecznika
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
  2. Orzechy, pestki i płatki owsiane dokładnie wymieszać dodając miód, wanilię i cynamon. Można pokusić się o inne przyprawy, to zależy jakich smaków oczekujemy.
  3. Kiedy orzechy i płatki będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Piec przez 20 - 30 minut, w tym czasie trzy razy wszystko przemieszać, aby wszystkie  składniki przyrumieniły się równomiernie. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekać, aż całość przestygnie, a następnie dodać suszone owoce i wymieszać.
  5. Granole przełożyć do dużego słoika. Ostrzegam, ze jest uzależniająca i znika w ekspresowym tempie.
  6. Można podawać z jogurtem , owocami lub z mlekiem.

fot.by Anna Grochalska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz